Fjällräv och dvärgbjörk

Fjällräv

Fjällräv i sommarpäls
Arcticfox-3

Fjällräv i vinterpäls
Fjällräv

Fjällräven är medlem av släktet vulpes som alla andra rävarter, den räknas dock ibland till släktet alopex där den är den enda kända arten. Fjällräven är ett ganska litet djur, med svans blir den som störst runt 140 cm lång och mankhöjden ligger runt 30 cm. Den finns endast i det norra halvklotets arktiska och subarktiska klimat där den klarar de extrema temperaturerna genom en serie välutvecklade drag. För det första har de flera lager tät päls för att hjälpa till att hålla värmen. De är även väldigt kompakta med korta ben, öron och en kort nos för att minska kroppsytan och därmed hålla värmen ännu bättre. Fjällräven har en väldigt välutvecklad hörsel för att kunna höra lämlar och andra smådjur som rör sig under tjock snö. För att kunna vara en effektiv jägare byter den päls vid vinter och sommar. Vinterpälsen är på de flesta fjällrävar vit medan sommarpälsen mestadels är svart, grå och brun. Fjällräven klassas inte som hotad i världen men det bestånd som finns i skandinaviens fastland är starkt hotat. Det har beräknats att det i Norge, Sverige och Finland knappt finns 200 individer kvar.

Dvärgbjörk

Dvärgbjörk

Dvärgbjörken är vanligast i fjällmiljö men kan hittas så långt ner i landet som skåne. Den växer i buskar som blir 1-1,2 meter höga. Barken är röd/kopparfärgad och löven är mörkgröna på ovansidan men ljusare på undersidan med lätt tandade kanter. Dvärgbjörkens löv börjar växa då snön har smält. Den växer ofta på stenig näringsfattig mark i bergen. Växtens frön sprids med vinden och frökapslarna påminner om de som finns hos vanliga björkar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *