Ren & Fjällbjörk

Renen

image

Renen är ett arktiskt hjortdjur som bland annat finns i norra Sverige Norge, Ryssland, Island ,Grönland  osv.Man ser inte skillnad lätt på hanar och  honor, då båda har  horn. Men man kan se det på att hanarnas horn är längre och oftast lite ståtligare.Renen har varit ett väldigt viktigt djur enda sedan stenåldern och är fortfarande  väldigtviktig för exempel Samerna, då de livnär sig på renskötsel. Pälsen är  lång och tät och har oftast en mörk gråbrun färg.  För de personer som flugfiskar och binder flugor så använder man sig  ofta av pälsen då den är väldigt luftig och flyter bra.

                                             

 Fjällbjörk

image

Fjällbjörken är något mellan träd och buske, det är beroende på förhållandena till andra växter i området och snödjupet. Formen och utseendet påverkas kraftigt av snödjupet. Fjällbjörkskogarna är ofta ett tecken på att det går en gräns mellan  barrskogen och kalfjället.

Källor:     

Wikipedia: http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Ren & http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Fjällbjörk

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *