Fjällripa och nordkråkbär i fjällmiljö!

Fjällripan är än hönsfågel som har en ganska liten men rund kropp ett ganska så litet huvud. Deras fjäderdräkt fungerar kamouflerande året runt då den blir vit under vintern och grå/ brun täckning under sommartid för att bli svårare att ses av rovdjuren.
Den anses vara en livskraftig art av IUCN och det föredrar att leva på högre höjder bland tundra,karg och ofta klippiga områden där den trivs bra. Den finns i finns utspridd i de flesta av dessa miljöer i runt om i världen. Fjällripan har relativt få rovdjur i denna miljö och uppträder därför relativt orädd för oss människor och anses därför som att vara en väldigt populär jaktfågel.

Deras bo är en uppskrapad grop i marken. Där honan vanligtvis lägger 5-8 ägg som den ruvar på under ca 20-23 dagar. Deras föda består till en väldigt stordel utav av knoppar av fjällbjörk och dvärgbjörk och pil men även av hängen när det finns. Den tar även olika frön, löv, blommor och bär andra växtdelar. Den äter även insekter och allt detta finns det väldigt om uppe i fjällen. Och när den har mycket mat och relativt lite rovdjur emot sig så trivs den nog ganska bra i den miljön.

Det kan vara än stor upplevelse för vissa som aldrig sätt dem innan. Och man kan förklara hur den lever och var och lite allmänt runt om Fjällripan, Och det är alla små bra detaljer i din guidning som får den till att lyckas bli fullt lyckad och man kan även få till en lyckad guidning trots att fisket eller liknande har varit trögt.

IMG_4439.JPG

Nordkråkbär tillhör familjen ljungväxter och är mycket lik kråkbär och är mycket svår att skilja åt med bara utseendet. En stor skillnad mellan denna och vanliga kråkbär är den att nordkråkbär är tvåkönade med både ståndare och pistill. De två skiljs också genom skillnader i kromosomtal, nordkråkbär har 52 medan kråkbär bara har 26.

Nordkråkbär har en nordlig utbredning och är den av arterna som dominerar i Norrland. Den klara av att leva på kalfjället och på kalkfattig mark.
Frukterna har ofta en lite besk smak och inte så jätte goda att äta. Många anser att bären blir godare efter att det har varit frost ute.

Jag tror att det kan vara väldigt uppskattat med dessa växter om man är ute och fiskar/ vandrar i fjällmiljö och man kan berätta om den och att man faktiskt kan äta den, trots att den inte är jättegod.

IMG_4438-0.JPG

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *