Tredje och sista veckan hos ScandinavianFlyfishingguides

Måndagen och tisdagen spenderar jag och Henrik på att kolla upp ett nytt ofiskat vatten som enligt rykten ska hålla ett fint bestånd av öring. Måndagen består endast av en tappad fisk på strax under kilot och några påslag. Fisket är svårt i och med starka vindbyar som piskar upp vattenytan. Andra dagen går bättre och vi får några riktigt vackra öringar var.

IMG_0590
Liten men vacker öring.
IMG_0595
En öring med den vackraste teckningen jag sett.

På onsdag kväll ansluter Ludvig Clarmo till truppen och vi tar en tur ner till ”ån”. Den otroligt vackra kvällen bjuder på vakande öring och knottsvärmar.

Joel med en vacker kvällsöring.
Joel med en vacker kvällsöring.

Efter mitt och luddes kvällspass anländer Martin Jensen och Carl Martin Vennefjord till Lövåsgården. De är ute på en roadtrip och anordnar kastkurser i hela Sverige åt Vision/Flydressing. Vi känner varandra väl sedan tidigare och eftersom de hade vägarna förbi passade det ju bra för de att stanna och fiska i två dagar.

På fredagen åker vi ner till ”ån” för att hälsa på några öringar, Carl Martin får en riktigt fin öring på kilot och Martin får en på 1,3 kg. Otroligt fina öringar och de båda är förstås nöjda. Kvällen spenderar vi sedan uppe vid tjärnen där vi landar ett 20-tal öringar, den största på ca halvkilot. Men knotten gör fisket svårt då man knappt kan byta flugan utan att bli ”uppäten”.

Carl Martin med kilosöring.
Carl Martin med kilosöring.
Martin med en öring på 1,3 kg.
Martin med en öring på 1,3 kg.

På fredag morgon styr vi bilen mot storåns öringar. Men värmen gör att det inte kläcker något och de större öringarna lyser med sin frånvaro. Vi bestämmer oss för plan B (förtära pizza i Idre och invänta eftermiddagen). Vi går utmed storån en bit påväg till bilen och precis innan vi ska vika av in mot skogen igen ser jag en mörk skugga som förflyttar sig över den ljusa sandbottnen. Vi står länge och kollar på fisken men eftersom den förflyttar sig över ett stort område är det ingen idé att fiska på den. Efter pizzan kör vi tillbaka till ån vi fiskade vid gårdagen, men den här gången till ett annat ställe, en sträcka som vi kallar ”Patagonia” då området är kalt och det ofta blåser här. Fisken kommer igång mer och mer ju längre kvällen går och vi ser flera fiskar som förmodligen väger mer än 2 kg! Men fisken är oerhört selektiv och svår. Jag fiskar med 2,5 spölängder tafs och går igenom hela flugasken, dagsländor, nattsländor i alla storlekar och stadier men utan resultat. Vi får ingen fisk denna sista kväll men vi har haft riktigt skoj ändå så det gör inget.

I span på vak.
I span på vak.

På måndagen har jag och Henrik en halvdagsguidning med Stefan och Johan, två glada flugfiskare från Halland. Harr står på schemat och vi drar till ett ”säkert kort” som levererat föregående veckor. Fisket är lite trögt på förmiddagen men vi lyckas ändå lura några harrar. Strax före lunch står jag utvadad tillsammans med Stefan, det händer inte så mycket så jag knyter på en superpuppa på hans tafs och det dröjer inte länge förrän han får ett rejält påslag. Stefan sätter mothugget spöt står i en rejäl båge, det visar sig vara en rejäl harr som tagit flugan och den här fisken bjuder på präktiga hopp.

Stefan med en dagens största harr.
Stefan med en dagens största harr.

Efter en spännande fight kan jag håva harren som vi mäter till 45-46 cm, Stefans första harr någonsin! Vilken avslutning på dagen.

Stefans första harr någonsin.
Stefans första harr någonsin.

 

På måndag kväll bestämmer sig Henrik och jag för att köra ett sista fiskepass innan jag följande morgon ska åka hem. Vi åker till stället där jag på fredagen haft riktiga ”grisar” som vältrade sig i ytan. Vi anländer runt kl 21.00 till ån och det är redan några fiskar i farten som vi kan fiska på. Fisken är fortsatt selektiv och runt kl 23.00 bestämmer vi oss för att koka lite kaffe och se om nattsländekläckningarna kommer igång. Fiskarna som vakat innan blir färre och färre medans selet börjar intas av större fisk i takt med att nattsländorna ökar i antal. Nu börjar det hända grejer! Vi förmodar att det från början stod ett gäng selektiva rödingar och käkade mygg varav de sedan blev borttryckta av ett gäng grova öringar i jakt på nattsländor. Hursomhelst, jag laddar spöt med en nattsländepuppa a la Lafontaine och kryper i skottläge. Jag missar en fisk i mothugget omgående och det är en otroligt skön känsla att man äntligen har en fluga som fisken är intresserad av. Jag låter fiskarna vila lite och gör sedan några kast igen, glufs. En lite bättre fisk har börjat vaka inte långt från mig, jag lägger ett kast, ingen reaktion, jag lägger ännu ett kast, smack där satt den….. Fisken tog flugan och den här gången satt mothugget där det skulle, jag känner direkt att det är en bättre fisk i och med de tunga knyckarna och att den gått rakt ner mot botten och det är här någonstans som den verkar fatta att den är krokad. Den börjar med ursinnig fart att rusa nerströms och mitt klass 4 spö står böjd till bristningsgränsen. Jag börjar halvspringa nedströms i den otympliga terrängen och helt plötsligt försvinner mitt vänstra ben rakt ner i ett hål, men jag lyckas ändå hålla spänd lina. Fisken som fortfarande går med en ursinnig fart nedströms är nog inte medveten om min lilla fadäs och efter ett hundratal meters sprint lyckas jag bromsa upp fisken. Efter en rafflande fight kan jag landa en otroligt vacker öring. Jag ser direkt att det är en grov fisk, vi mäter den till 60 cm, en oerhört vacker fisk som med tanke på längden väger någonstans mellan 1,8 och 2 kg. Otroligt! Efter en kort fotosession får den simma tillbaka. Grymt! Och i skrivande stund har jag ännu inte gjort ett kast efter denna fisk….

Joel med storöring.
Joel med storöring.

Med detta ger jag ett stort tack till ScandinavianFlyfishingguides och Henrik och Johanna på Lövåsgården för tre oförglömliga veckor i de norra dalafjällen.

TACK!!!

Här kommer en film som Martin Jensen klippt ihop under våra fiskedagar tillsammans:

One thought on “Tredje och sista veckan hos ScandinavianFlyfishingguides”

  1. Ja du Joel , vilka äventyr du varit med om, det har varit kul att följa din blogg.
    Vi har förstått att du verkligen haft det toppen och blivit väl omhändertagen uppe på Lövåsgården.
    Mamma och Pappa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *