Första praktikveckan hos ScandinavianFlyfishingguides

Nu har jag gjort min första veckan hos Scandinavian Flyfishingguides i Grövelsjöfjällen, här är min sammanfattning:

Jag och Henrik (VD på SFG) började på måndagen med att reka inför kommande guidningar. Detta innebär att man åker runt till de vatten man kommer att guida och provfiskar och kollar vad som kläcker för tillfället/vilka flugor som funkar. Först åkte vi upp en snabbis till deras egen lilla tjärn som de arrenderar där jag lyckades lura en fin öring på strax under kilot på en liten torrfluga.

 

DSC01441
Joel med en fin öring från sjön.

Efter denna fisk körde vi ner till ***** för att kolla om någon öring var hemma, vi parkerar bilen och kilar ner i snåret ner mot ån. När vi kommer fram ser vi två andra killar lite längre upp så Henrik drar för att kolla lite fiskekort medans jag står och spanar ut över ån på jakt efter vak. Efter kanske en minut bara hör jag ett välbekant ljud och av ren reflex kollar jag upp, där! En fisk har satt igång och börjat vaka på motsatt sida. Den vakar igen, och igen, och igen. Först tänkte jag vänta på Henrik men klarar inte av att kolla mer än 3-4 min på den tokvakande öringen. Jag måste göra ett försök.

Eftersom vattnet är kristallklart och öringen här är mycket skygg smyger jag tillbaka in i snåren och smyger mig i position en bit nedströms. Efter två kast märker jag att flugan inte för nån vidare bra drift så jag smyger närmare, jag lägger ett kast till men det blir en halvmeter kort, nästa kast blir perfekt och öringen tvekar inte att ta….

Jag ropar på Henrik och efter en rafflande kamp kan jag håva en stor öring på närmare 1.7 kg.

10502504_232497110292829_1862222381491225935_n
Joel håvar den rejäla öringen.

Efter denna fantastiska öring överlåter jag nästa öring till Henrik. Vi går uppströms och spanar och hittar tillslut en fin öring som käkar dagsländor. Efter lite kamp mot vinden sitter den där för Henrik, och kampen kan närmast liknas vid ett gatlopp där vi båda halvspringer nerströms efter den rusande öringen. Efter mycket om och men kan vi tillslut landa en vacker öring på ca 1.3-1.4 kg.

10460325_232496506959556_8510181999682490431_n
Henrik med den otroligt pigga och fantastiskt vackra öringen.

Denna fantastiska dag avslutas med en smaskig middag på hotellet. Gött!

På torsdagen började den första flugfiskekursen, då gick jag igenom kastteknik med deltagarna. På fredagen drog jag och Ludvig Clarmo (guide, instruktör) med deltagarna ned till ån för en heldags praktiskt fiske. Där gick vi igenom dels lite flugor/entomologi, knutar men även kastteknik vid vattnet. Eftersom det snöade på lördag morgon bestämde vi oss för att fördjupa deltagarna i entomologi, flugor och knutar. När vi gjort detta körde vi återigen ner till ån för finputsning av kasttekniken och själva fisket. Efter denna kurs var deltagarna väldigt nöjda och det känns extra bra för oss när alla får fisk också.

10418513_233969400145600_888267897110385567_n
Joel guidar kursdeltagare.

Det var första veckan det, nästa inlägg kommer att handla bl a om en heldags guidning i storån, och förhoppningsvis storöringar, ha det gött! DoD

 

One thought on “Första praktikveckan hos ScandinavianFlyfishingguides”

  1. Vilken fin början på praktiken. Trots snö och kallt som attan så är det ju kul när deltagarna får fisk. Ser fram emot fortsättningen hälsar Mamma o Pappa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *