C&R hysterin, börjar det gå överstyr?

Catch and release, återutsättning av fisk, är jättebra, det har blivit en stor del inom sportfiske och har bidragit till ett fiske vi inte skulle ha haft utan det. Men börjar det gå över styr? Är det rätt att en liten pojke på knappa 10 år blir hatad för att han tog upp sin första gädda, tog en bild i köket och den hamnar på fiskesnack? En stor del inom sportfiskeetik är kamratskap, någonting som vissa verkar ha glömt.

Catch and release är det alltid vilda diskussioner om, funkar det? Tar fisken skada? Och liknande frågor är inte ovanliga. Men vissa av dessa saker är redan bevisade. Catch and release fungerar! Det är ingenting någon kan säga emot, tillräckligt med studier har gjorts på gädda, öring och gös för att vetenskapligt bevisa att det fungerar.

Foto: ScDzFishingteam

Nu till kvällens huvudämne, börjar det här gå överstyr?

Jag har full respekt för folk som släpper tillbaka all fisk de får, det är stabilt gjort av dem. Men bara för att man själv har en åsikt och gör på ett visst sätt behöver man inte trycka ner andra som inte gör likadant. Det är jättebra att man uppmanar folk till att återutsätta fisk, men man kan inte tvinga folk till det. Speciellt inte med verbalt våld, om han vill ta upp sin fisk låt han göra det, tycker ni han gör fel så förklara det på ett vänligt och sansat sätt istället för att bli aggressiva.

Det jag har förståelse för är folk som blir arga för att någon faktiskt gör etiskt fel (etiskt fel betyder det som majoriteten av allmänheten tycker är fel), att ta upp två, tre fiskar för att äta är inte fel. Att ta upp tjugo, trettio fiskar bara för att ta upp fiska, eller för att sälja är fel. För det första är det olagligt att sälja fångst från havet som fritidsfiskare, och man bör även tänka efter innan man gör det i sjöar och vattendrag.

Så tänk efter innan ni hackar på någon, om ni trycker ner den personen gör ni lika mycket etiskt fel som den personen gjort. För kamratskap är också en del av etiken inom sportfiske.

Orginalinlägget från www.rasmusg.se

2 thoughts on “C&R hysterin, börjar det gå överstyr?”

    1. Så du tycker alltså att det är rätt att folk blir hatade eller mobbade för att de tar upp fisk? Det är inte mängden med fisk jag pratar om utan hatet som har blivit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *