Sportfiske utan hulling

Varför jag har valt att argumentera om att bedriva sportfiske med hullinglösa krokar är för att jag har tänkt ut att det kan vara en lösning på att skona fiskens nerver och mjukdelar som ofta tar mycket stryk när man fiskar.

Jag tycker att vi ska fiska med hullinglösa krokar.

Det tycker jag dels för att det skulle sätta mer press på personen som står med spöet i handen. Sen så visar fakta att tack vare hullingarna på krokarna ökar risken för stora öppna sår som lätt blir infekterade.

Tänk till exempel på när den ena kroken på ditt jerkabait sitter i mungipan på en gädda, och den andra kroken av misstag fastnat i skinnet uppe på ryggen. Hur ofta är det inte man vid avkrokningen på fisken får rycka loss en av krokarna ur fel ställe på fisken, och hade inte hullingen suttit där hade såren vart lindrigare och som i detta läget förmodligen inte slitit med sig skinn och kött under fajten.

Det är efter sådana här vanliga olyckor som fiskar får infekterade sår, och hur enkelt skulle de inte bli för oss liksom om vi skulle få en krok i handen och det sitter en hulling som håller fast kroken.

Undersökningar visar att fiskens chanser att överleva blir större om man fiskar utan hulling och det gör detta till ett moment i att föra ett hållbart fiske och framför allt ett rättvist sportfiske. Det man läser mycket om är just att vi gör allt vi kan som sportfiskare för att föra ett hållbart fiske, men ja säger att det inte är sant för jag har till exempel inte träffat någon gäddfiskare som fiskat utan hulling. Så om vi verkligen vill göra allt! Så skall allt sportfiske bedrivas utan hulling.

Här kan ni se mig debattera om detta.

One thought on “Sportfiske utan hulling”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *