Landa alltid gäddan med knutfri håv

[poll id=”7″]Som van gäddfiskare ser jag ofta andra sportfiskare hantera gäddor på ett sätt som är skadligt för fisken. Gäddor uppslängda på land, gäddor landade med lipgrip och huggkrok, gäddor som är alldeles för lång tid ovan ytan för att vägas mätas och fotograferas. Jag har sett det mesta! Jag anser att gäddor alltid ska landas med en knutfri håv.

När man landar en gädda med lipgrip eller huggkrok är det högst sannolikt att ryggraden skadas allvarligt. Tänk dig själv att bli lyft i huvudet! Gäddans kropp och organ är dessutom anpassade för att bäras upp av vattnets bärkraft. Därför är det värre för en gädda att bli lyft i huvudet än för en människa. Om du istället använder en håv skonar du gäddans ryggrad och organ.

Ett annat skäl att använda knutfri håv när du landar en gädda är att gäddans slemskikt och ögon inte riskerar att skadas. Alltför många gånger har jag landat gäddor med skadade ögon och slemskikt. Skadorna beror oftast på att gäddorna blivit hanterade på fel sätt, t.ex. lagda i båten eller på land utan avkrokningsmatta för att krokas av fotograferas, vägas och mätas, landade med ofuktade händer. En gädda med skadade ögon eller slemskikt riskerar att få infektioner och andra sjukdomar. Med en knutfri håv minimeras risken att skada gäddan.

Det kanske främsta skälet att använda en håv när man landar en gädda är att det är mycket lättare att syresätta fisken. All tid fisken är ovanför ytan är skadligt för den och med en håv kan fisken tillbringa en stor del av tiden vi behöver för att landa och återutsätta den i vattnet, vilket gör att den syresätter sig och därmed återhämtar sig lättare.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det borde vara förbjudet att inte använda håv när man fiskar gädda och för att minimera skadorna på fisken är en knutfri håv det självklara valet!

Detta inlägg har klassen skrivit tillsammans.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *