Gudenåens goder

Det var tidligt morgen. Rigtigt tidligt morgen.
En af de morgener hvor man vågner og er spændt. De morgener har jeg mange af, da jeg fisker rigtigt meget.

Sneen som var faldet i løbet af natten og havde dannet et fint hvidt lag. Det var biddene koldt, men jeg skulle fiske. Jeg skulle have mig en storgedde i dag.

I dag skulle jeg fiske gedder i en å meget nær en lille provinsby som hedder Bjerringbro.
Jeg kender åen som ingen andre gør da jeg har fisket der i snart 10 år.

Jeg trak i mine waders, trak fluelinen igennem øjnene på stangen og bandt min yndlings geddeflue på. ”Bleeding roach”.
Jeg var tændt og klar til storgeddens hug.

Jeg gik over togbanen, ned af grusstien og ned til kanten af åen. Der stod jeg og spottede efter min ven Daniel. Imens jeg kiggede efter Daniel holdte jeg øje med aktivitet nær vandoverfladen. Der var ikke mange gedder som afslørede sig selv. Det var vinter og ikke sæson for fiskeri nær overfladen, men man kan jo være heldig.

Daniel ankom på hans cykel og vi satte os sammen nede ved åen. Drak en kop kaffe og startede en samtale.
Snakken gik på hvor vi skulle fiske, og hvad som kunne være det bedste der skete i dag. Daniel havde mange forslag og jeg var klar på at udforske og opdage nyt vand.
Vi startede med at gå lidt opstrøms.

Ingen af os havde regnet med det som ville ske, den dag.

Daniel fik første kast i en lille vig med dybt vand under land og siv, Jeg tog mine polaroidbriller på og spottede efter hans flue.
Ikke mindre en et par kast skulle der til, før hans flue forsvandt nede i dybet.
En fin gedde på ca. 6kg havde taget hans flue. Fisken kom på land og blev hurtigt afkroget.

Vi gik nedstrøms for at undersøge nyt vand.

Timerne gik og kastene blev flere og flere. Dagen nærmede sig sin slutning indtil vi fandt lidt strømlæ bag en stor busk.
Fiskeriet nedstrøms havde været tamt men nu skulle der ske noget.

Daniel og jeg stod længe og kiggede ud over åen. Nedenfor mine fødder, var strømlæet. Bag busken og videre nedstrøms blev strømmen roligere og roligere. Perfekt sted til gedder. Vi var besluttet på, at det var her vi ville afslutte dagen.

Jeg startede øverst på stykket mens Daniel gik nedstrøms. Der var ikke langt mellem os. Lige til pas så vi kunne råbe til hinanden, hvis storgedden skulle hugge.

Mit første kast blev lagt ud over åen og jeg var spændt. Følelsen som jeg havde i maven, da jeg vågnede var kommet tilbage i maven.
Fluen var drevet ind langs kanten og jeg kunne starte med at strippe ind. Fluen fiskede perfekt langs grødekanten og pludselig mærkede jeg et stød i fluelinen.
Verden rundt om mig stod stille et kort sekund. Jeg mærkede det hårde træk i fluelinen og spændte stangen op i et kraftigt modhug. Så sad den der.

Fighten kunne starte og jeg vidste ikke, hvor stor fisken var. Jeg kunne dog godt mærke, at det var en pæn gedde. Jeg fik piftet til Daniel og han kom springene i fuld fart. Han fandt hurtigt kammeraet frem og skød løs af billeder.
Fisken svømmede dybt og langsomt. Ikke de vilde udløb men nærmere træt og doven. Jeg vidste på dette tidspunkt ikke, at det var en stor gedde, men jeg vidste godt at den var grov.

Fisken nærmede sig land og det lave vand. Første syn med gedden blev en realitet og vi skreg. Jeg havde aldrig set så stor en gedde som denne. Den var helt sikkert en ny rekord for mig.

Gedden kæmpede videre og jeg var spændt. Tænk hvis jeg skulle miste min drømmefisk. Det måtte bare ikke ske så jeg gav den line og pressede på når jeg havde mulighederne for det.

Efter 5-7min. var den massive fisk udtrættet og jeg fik et godt fast greb om halen. Jeg kunne ikke nå hele vejen rundt om halen på fisken så jeg smed stangen på land og understøttede den med højre hånd. Fisken var så massiv så jeg ikke helt vidste hvordan jeg skulle håndtere den.

Daniel fandt hurtigt vejeslyngen og målebåndet frem, mens jeg prøvede på at holde styr på den enorme fisk. Vejeslyngen blev gjort våd mens fisken var i vandet og målebåndet blev rullet ud. Vægten stoppede på et tal som umuligt kunne være sandt. Jeg troede ikke mine egne øjne da målebåndet sluttede.

14,6kg. og 121cm.

Efter et par hurtige billeder blev den store hun-gedde sat tilbage til sit rette element og jeg var lykkelig. Fisken svømmede helt uforstyrret tilbage og Daniel gav mig en highfive. Vi dansede rundt i flere minutter og forstod ikke hvad som var sket. Jeg havde slået min egen rekord på gedde. Min tidligere rekord var 117cm og 12,8kg også fanget på flue.

Dagen blev afsluttet med at fortælle fangsten til fiskeblade, venner og familie som var interesseret.

Claus Møller

Forshagaakademin
SPFG1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *